Tips för att Hitta på ett Namn till ditt Företag

Att hitta på ett namn till ditt företag kan vara en svår och tidskrävande process. Ett bra namn kan vara viktigt för att skapa en stark identitet och att sticka ut på marknaden, men det kan också vara svårt att hitta ett namn som är ledigt och som passar just ditt företag. Ett av de första stegen i att starta ett företag är att komma på ett lämpligt namn. Det kan vara svårt att hitta det perfekta namnet, men det finns några saker du kan tänka på för att göra processen lite enklare.

Här är några tips som kan hjälpa dig att hitta på ett namn till ditt företag:

 1. Starta med att fundera på vad ditt företag gör och vad det vill förmedla. Vad är ditt företags mål och vision? Hur vill du att ditt företag ska uppfattas av andra? Detta kan ge dig en grund att stå på när du ska hitta på ett namn.
 2. Försök att hitta på något unikt och minnesvärt. Ett bra namn är ofta lätt att komma ihåg och kan sticka ut på marknaden. Försök att tänka utanför boxen och att hitta på något som inte redan finns.
 3. Använd dig av alliterationer och rim. Alliterationer är när man använder ord som börjar på samma bokstav, exempelvis ”Big Ben’s Burgers”. Rim kan också vara minnesvärt, exempelvis ”TechTech” eller ”Coffee and Co.”.
 4. Sök på nätet och se till att det namn du tänkt på inte redan är upptaget av någon annan. Det är viktigt att du kollar upp om namnet är ledigt för både webbadress och varumärke, så att du inte riskerar att få problem senare. Du kan också använda dig av verktyg som Namelix eller Namemesh för att hitta inspiration och se om namnet du tänkt på är ledigt.
 5. Fundera på om du vill ha ett företagsnamn som är relaterat till vad du säljer eller om du vill ha ett mer abstrakt namn. Ett relaterat namn kan vara lättare att förstå för kunder, men ett abstrakt namn kan sticka ut mer och kan vara mer minnesvärt.
 6. Använd dig av slagord eller tagline. Ett slagord eller en tagline kan vara ett bra komplement till ditt företagsnamn och kan hjälpa till att förklara vad ditt företag gör. Ett slagord kan exempelvis vara ”Bringing joy to your home” eller ”Making life easier”.
 7. Fråga andra om hjälp och rådfråga familj och vänner. Ibland kan det vara svårt att hitta på ett namn själv, så det kan vara bra att fråga andra om hjälp och att få olika perspektiv.

Tips för att hitta på ett namn till ditt företag

 1. Identifiera din målgrupp: Först och främst bör du tänka på vem ditt företag riktar sig till. Vem är din målgrupp och vilka ord eller termer skulle kunna vara intressanta för dem?
 2. Var unik: Försök att hitta ett namn som skiljer sig från andra företag i din bransch. Ett unikt namn kan hjälpa dig att skilja dig från konkurrenterna och göra att du lättare kan komma ihåg.
 3. Var beskrivande: Ett namn som beskriver vad ditt företag gör eller säljer kan vara bra eftersom det gör det lättare för kunder att förstå vad du erbjuder.
 4. Var inte för specifikt: Du vill inte välja ett namn som begränsar ditt företags möjligheter att växa och utvecklas.
 5. Var inte för långt: Ett långt namn kan vara svårt att minnas och kan också bli svårt att skriva på exempelvis affischer eller skyltar.
 6. Använd ditt namn: Om du vill skapa en personlig touch kan det vara bra att använda ditt eget namn i företagsnamnet.
 7. Gör en brainstorm: Skriv ner alla idéer du kan komma på och be andra om hjälp. Om du är två eller fler som startar företaget kan det vara bra att ta hjälp av varandra för att komma på fler idéer.
 8. Undvik negativa associeringar: Se till att det namn du väljer inte har någon negativ klang eller betydelse på andra språk eller i andra delar av världen.
 9. Var tålmodig: Det kan ta lite tid att hitta det perfekta namnet, så var tålmodig och fortsätt att brainstorma tills du hittar ett namn du är nöjd med.

Slutsats

Att hitta ett lämpligt namn för sitt företag kan vara en utmaning, men det finns ett antal saker man kan tänka på för att göra processen lite enklare. Det viktigaste är att först identifiera sin målgrupp och välja ett namn som skiljer sig från konkurrenterna, samtidigt som det är beskrivande och inte för specifikt eller långt.

Det kan också vara bra att använda sitt eget namn i företagsnamnet eller att göra en brainstorm för att få fler idéer. Det är också viktigt att undvika negativa associeringar och att kontrollera att namnet är tillgängligt att registrera som företagsnamn. Att vara tålmodig och fortsätta att brainstorma kan också hjälpa till att hitta det perfekta namnet. Genom att följa dessa råd kan man komma på ett lämpligt namn för sitt företag.

By Robin

Du kanske också gillar...

 • Så här förbereder du dig inför din resa som entreprenör

 • Fördelar med Tolio AI-Skrivverktyg för Företagare

 • 7 bästa sätten att slappna av efter en konferens i Riga

 • Sätt igång rätt: Skatterådgivning för nya företagare

 • En Inblick i Wordfeuds Framgångssaga

 • Vad Motiverar en Entreprenör?